Buat Wadik( pekasam) Cara Moden
Siang ikan segar sebanyak 200g. Kemudian dibersih dan ditos.
Goreng beras 50g tanpa minyak hingga berwarna perang kecoklatan.
Bila dah sejuk kisar halus sebanyak 50g beras yang siap digoreng tadi.
Di sinilah perbezaan wadik(guna nasi) dan pekasam
Gaulkan ikan tadi dengan beras kisar 50g, asam keping 1gm dan gula merah secukup rasa.
Kemudian siram dengan air garam pada kepekatan 30% ( air 100ml + 30gm garam ). Gaul lagi sekali.
Pekkan ikan bersama ramuan tadi dalam bekas kedap udara.
Pemeraman siap dalam masa 2 hingga 3 minggu
Ikan wadik yang telah siap digoreng bawa pergi tengah bendang makan bersama pulut. Memang sedap... bagi yang pernah menikmatinya tentu tahu punya.
Seja o primeiro a comentar
Post a Comment