Monday, November 23, 2009

LANGKAH LANGKAH PENYEDIAAN NASI BIRYANI





Sediakan rempah ratusnya seperti daun sup, daun ketumbar, kayu manis, bunga lawang, bawang merah, bawang putih, air mawar, susu cair, rempah nasi biryani, kismis, buah pala dan lain-lain yang sesuai.

 Rebus air utk memasak nasi bersama daun pandan, za'faran dan gula batu.  Tanak nasi sehingga 75 % masak sahaja.

 Bila dah mendidih masukkan beras, yg terbaik beras Munghul Bas Mati yg di tanam menggunakan sumber air dari banjaran pergunungan Himalaya.



Setelah 3/4 masak angkat dan toskan nasi tersebut


Tumiskan juga kismis kemudian angkat, ...



 
.....gunakan minyak yg sama utk menumis bawang puteh, bunga lawang , kayu manis dan lain-lain.

Masukkan nasi ke dalam periuk  sehingga sebanyak 1/3 tinggi. Taburkan kismis, daun sup, daun ketumbar, air mawar dan lain-lain.

 ....masukkan lagi nasi hingga 2/3 dan ulangi lagi proses di atas
 
... tambahkan lagi nasi hingga paras penuh.


 



... juga ulangi proses yg sama menabur lapisan kismis, daun sup, daun ketumbar, air mawar dan lain-lain. Sekarang kita ada tiga lapisan nasi yg berselang seli dgn remah ratusnya.


 Langkah seterusnya tutup periuk tersebut dgn pemberat, suraikan api biarkan bara yang kecil sahaja.  Biarkan hingga masak.


Bila telah masak 100% gaul nasi tersebut hingga semua ramuannya sebati.



Nasi telah sedia untuk disajikan.

  ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO