Friday, October 16, 2009

MEKAH DULU DAN SEKARANG

Melayari blog sesama insan . Blog Isu hangat Kerinduan tanah suci rasa amat terpanggil lalu saya cari gambar-gambar kenangan utk di letak bersebelahan gambar yg dicopy dari blog tersebut.  


Gambar pasukan keselamatan di Arab Saudi dulu-dulu ..


Sekarang pakaian pengawal keselamatan dah tak semuanya pakai jubah lagi. Siap naik motor virago 535 yang tak guna rantai macam motor biasa.


Gambar pilih kambing utk ibadah Qurban dulu-dulu.........
Qurban zaman sekarang terus melalui dipotong dari akaun simpanan, tak perlu pun pergi ke rumah penyembelihan.

 Pegaruh Coca Cola 1953....

Hari ini Coca cola dan pepsi masih terdapat di merata-rata tempat, peliknya air mineral pun berjenama  puak ni juga.  Air tu cuma free, jadi jangan salah sangka dgn hajjah tu.


Dulu-dulu para jemaah akan tahu di mana lokasi Telaga Zam-zam

Bangunan Telaga zam-zam di belakang itu sudah tiada kelihatan lagi. Begitu juga mimbar tinggi itu , yg ada cuma mimbar mudah alih.

Getirnya melakukan ibadah haji waktu dulu...


Nak makan sekarang sudah cukup mudah, samada diedar secara pek atau sajian secara layan diri, kekadang tu terus beli sahaja di restoran.  Sajian pula bertaraf hotel berbintang-bintang.Getirnya melontar di tiga jamrah ... malah waktu dulu jemaah dapat mengenalpasti sempadan tanah haram hanya berpandukan Jamratul Aqabah.  Hari ini jemaah hanya berpandukan papan tanda.
Melontar di jamrah sekarang telah bertingkat-tingkat lagi berhawa dingin.  Laluan sehalanya mirip lebuhraya PLUS kita... tapi jangan mudah terpedaya, jika laluan balik jalan di tutup kita akan tersasar jauh ke khemah jemaah benua lain.Di sana juga ada restoran macam kfc tapi berjenama "AL BAIK"


Padang Arafah dulu yang gersang gambaran teriknya mahsyar.Padang Arafah sekarang telah dipenuhi pepohon rendang, penuh kehijauan sejauh mata memandang. Kekadang di lantai khemah berhawa dingin siap dgn  rumput karpet yg indah sekali.
Dulu-dulu naik kapal laut berbulan-bulan baru tiba. Kini jika kita bernasib baik (rezeki) dgn menaiki Saudi Air dapat KT awal  penerbangan terus ke Madinah. Dari KLIA jam 6.00 pagi waktu Malaysia dan tiba Madinah sebelum jam 12.00 tengahari waktu Arab.


Jika nak naik motor mat rempit pak arab ni utk cepat elak kesesakan ke Masjidil Haram secara menongkah arus dari Mina tambangnya kekadang cecah RM 150.00 sehala... itu pun jika kita beraniPengangkutan begini pun masih ada sekarang... tambang utk seorang mereka bayar RM 10.00Dulu-dulu ini cara angkut barang...Kini dah jadi pemandangan biasa bila pak arab naik motor.

Roti arab zaman dulu tentu sedap........roti keras dari tepung gamdum yg murah tapi itulah sajian para rasul yg hidup penuh kesederhanaan.Isteriku selalu mengeluh kerana bau sajian restoran ini yg menerjah hingga ke dalam masjid.. aku hanya tersenyum.

Jemaah di Mina zaman ini sanggup beratur panjang-panjang dan lama utk beli roti canai berharga RM 5 sekeping.


Indahnya ibadah orang dulu-dulu walau serba kekurangan.
 Ini pula gambar aku sewaktu program ziarah

Seja o primeiro a comentar

Post a Comment

  ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO