Tuesday, March 17, 2009

AIR ASAM - BERSANTAN


















Arwah ayah saya dulu keturunan banjar amat gemar buat air asam bersantan. Sedap utk cicah ikan bakar, ayam panggang, daging rebus dll

Bahan-bahannya:

Bawang besar 1 biji
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 3 ulas
Cili besar + cili api secukup rasa ( tambah jika nak pedas )
Tomato 2 Biji
Cili sos 3 sudu
Secubit belacan
Sedikit Krisik jika suka
Garam
Secawan santan dari 1 biji kelapa
Air masak

Semua ramuan di atas dihiris dan akhir sekali digaulkan dgn santan

1 Comentário:

Unknown said...

mmg sedap...arwah mak ayah sy banjar..mmg kami suka.mkn pulak ngn ikan keli bakar..nyaman..

Post a Comment

Blog Archive

  ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO