Saturday, June 27, 2009

POKOK TIDAK BERBUNGA

Blue Bell Tunicate


Orchid in the Blue

Purple Foxglove

passion flower


Kalau orang dulu-dulu mereka akan takik batang pokok (stress ) dgn parang atau membakar sampah ( asap etilena atau giberelin ? teka la..) di bawah pohon yg tidak berbungga.

Pernah juga saya melihat orang "menjerit" pada pokok agar segera berbunga bila tiba gerhana bulan/matahari.....ada artikel yg mengaitkan gerhana dan bunga.Ada beberapa hal yang mungkin menjadi penyebab tumbuhan kita tidak mahu berbunga.


1. Perhatikan kedudukan tanaman. Apakah ia mendapat sumber cahaya matahari yg mencukupi. Banyak tanaman yang pertumbuhannya menjadi lambat dan tidak berbunga, kerana kekurangan cahaya.2. Terlalu banyak daun . Beberapa jenis tanaman, tidak berbunga jika daunnya terlalu rimbun. Lakukan pemangkasan secara teratur, terutama setelah tiba masa utk berbunga. Belimbing dan anggur akan berbunga selepas dipangkas.3. Medium tanam kekurangan unsur fosforus dan kalium. Sewaktu pembajaan digalakkan juga aktiviti menggembur tanah utk memperbaiki pengudaraan.Ini baru bercerita tentang bunga. Kita sambung lain kali cerita masalah utk bunga menjadi buah, bagaimana memastikan buah tidak luruh dan jika berkesempatan bagaimana pula utk mendapat buah yg berkualiti.

Seja o primeiro a comentar

Post a Comment

Blog Archive

  ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO